B = Borsthoning – Oud Hollands Entertainment

B = Borsthoning

Jodenvet (benaming in Vlaanderen en het grootste gedeelte van Nederland) of Borsthoning (Noord-Nederland) is ouderwets snoepgoed, dat in het begin van de 20e eeuw erg populair was. De naam borsthoning werd en wordt gebruikt in het noorden van Nederland; in het zuiden is het snoepgoed bekend onder de naam jodenvet, borstplaat, sikkevet of massée.

De smaak van Jodenvet is bijzonder. Menigeen vindt het lekker, maar er zijn er ook die het uitgesproken vies vinden. Het verdient aanbeveling om met Jodenvet heel voorzichtig te beginnen: een klein stukje afknabbelen van een klein brokje. De smaak is in eerste instantie vettig en zacht, bijna smaakloos. Daarna komt het zoet naar voren: bij het in de mond houden van het Jodenvet wordt zetmeel omgezet in suiker en dat geeft een warm-zoete smaak. Op den duur (soms zelfs vrij snel) komt er een prikkende scherpe elektriserende smaak naar voren, met een bittere bijsmaak. De smaak wordt daarna alleen maar scherper en bitterder. Uitspugen is een optie.

Borsthoning is een bijproduct van de productie van aardappelmeel. Bij de productie van aardappelmeel zette zich op de machine een zoete, witte massa af. Die massa verwijderde men na een paar dagen, als het hard was geworden. Het bleek dat veel mensen de harde witte brokken lekker vonden en zo vond het bijproduct zijn weg naar de snoepwinkels. Consumenten kochten borsthoning in de vorm van flinke brokken waar ze met de tanden stukjes van af schraapten. Vooral in het zuiden van het land was borsthoning rond Sinterklaas populair. In de jaren 1980 veranderde het productieproces van aardappelmeel, waarmee de borsthoning verdween. De productiemethode werd ook niet meer hygiënisch gevonden.

Vanaf 2005 wordt borsthoning weer verkocht (hygiënisch bereid), het product wordt geïmporteerd vanuit Oost-Europa.  Zowel de aardappel variant als de maïsmeel variant is bij de Oud Hollandse Snoepkraam verkrijgbaar. Jodenvet wordt nu vooral onder de naam borsthoning verkocht maar in de volksmond is de aanduiding ‘jodenvet’ blijven bestaan, zeker in het zuiden van Nederland.

De Oud Hollandse Snoepkraam is uniek in Nederland. In te huren met verkoop tegen kleine prijsjes of volledig op uitkoopbasis. http://www.oudhollandsentertainment.nl/snoepkraam.php  – 0186-694555

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s