Mosterd Maken + Mandenvlechten – Oude Ambachten

DSC04233Mosterd maken
Vroeger werd mosterd veel thuis gemaakt; niet zelden behoorden de speciale pan en de kogel bij de inventaris. Het was overwegend vrouwenwerk. Moeder of oma liet tijdens het handwerken op haar schoot de mosterdpan heen en weer wiegelen. Kon het eenvoudiger en gemakkelijker? Men maakte elke week een of twee pond voor het gezin. Waren de nieuwe aardappelen uit de grond, dan werd de productie wat opgevoerd. De piepers werden gegeten met mosterdstip (en dikwijls ook nog met spekblokjes, zoals in Groningen). In de Achterhoek rook men dan haast overal de ,,brae­dekers”, de lekker gebakken aardappeltjes met mosterdsaus. Daar at je je vork bij op. Op andere plaatsen in ons goede land waren capucijners met mosterd en spek zeer in trek.

MandenmakenMandenvlechten
Mandenmaken is een van de oudste ambachten ter wereld, toen de mens iets nodig had om prudukten te verplaatsen, heeft men alle natuurlijke materialen verzameld o.a. grassen, stro, biezen, stengels en wilgentenen. Men is ermee gaan buigen en vlechten zodat er een soort schelp van werd gemaakt, wat later meer de vorm kreeg van een mand.

http://www.oudhollandsentertainment.nl/oudeambachtenhuren.php – 0186-694555

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s