Poppenkast in Oud Hollandse Stijl

PoppenkastNaast de eerder genoemde Oud Hollandse entertainment items merendeel voor volwassenen hebben wij ook een kinder item.

Poppenkast in Oud Hollandse stijl

Een prachtige poppenkast versierd met Jan Klaassen en Katrijn in een theater setting. De verhoging is versierd met Amsterdamse pakhuizen.

Een 4 uur durend programma met diverse spannende poppenkast voorstellingen waarbij de kinderen plaats kunnen nemen op de bankjes.
Tussen de voorstellingen door draait een draaiorgel vrolijke deuntjes van vroeger.

http://www.oudhollandsentertanment.nl/poppenkast.php 

Volgens het Amsterdams Gemeentearchief zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee oud inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij waren in 1686 in de Nieuwe Kerk getrouwd. Catharina woonde in de Tuinstraat, Jan in de Anjeliersstraat. Zíj dronk, en híj hield niet van hard werken. Jan Klaassen begon een poppenkast en vermaakte boeren, burgers en buitenlui met de uitbeelding van zijn huwelijksleven waaraan nogal iets ontbrak! “Hun huwelijk kende echter zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, zoals te lezen staat in de protocollen.”

Volgens een andere overlevering was Jan Claesen oorspronkelijk een trompetter in het leger van Frederik Hendrik; later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Naar aanleiding hiervan ontstond het lied “Jan Klaasen de Trompetter” van Rob de Nijs, dat in 1973 populair was. Het graf van deze trompetter wordt thans in Andel aangewezen.

 

Advertenties

One thought on “Poppenkast in Oud Hollandse Stijl

  1. Pingback: 2 Foto’s Oud Hollandse Poppenkast | Oud Hollands Entertainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s