75 jaar na de 2e Wereld Oorlog bevrijding … versus … nu met Corona

Hongerwinter versus Corona

Toen
Vanaf 5 mei 1945, Bevrijdingsdag, begon de wederopbouw in Nederland. De Duitse overgave in Nederland werd op 5 mei 1945 getekend in Hotel De Wereld in Wageningen.

Hongerwinter
Treinen reden niet omdat Nazi’s die gevorderd hadden voor de Joden, Roma en Sinti transport naar de Doorvoer- en Vernietigingskampen en eigen goederen transporten.
Ook het personeel van de NS staakten om de Nazi’s te hinderen. Voedsel van het bevrijdde oosten van het land kon mede daardoor niet naar het nog bezette westen.

Overlevenden van de 5 emotionele, keiharde en pijnlijke oorlogsjaren moesten ook nog eens door die zware hongerwinter.
Zij mochten alleen eten en drinken kopen als men voedselbonnen had. Maar dan moest er ook nog geld voor betaald worden, als men dat nog had.

Bovendien waren er (bijna) geen kolen, gas en elektriciteit om eten op te warmen of gaar te koken.

Bomen in de straat werden gekapt. Men plunderde huizen om houten deuren of meubels te pakken te krijgen voor hout. De houtblokjes van de tramrails of bielsen van treinsporen werden uitgekrabd.

Ten tijden van de bevrijding was er nog steeds voedselschaarste.

Gaarkeukens moesten zien te koken in slechte korte tijd dat de elektriciteit beschikbaar was. Soms werd deze illegaal afgetapt. Ook net na de bevrijding was dit in het westen nog het geval.

Nu
Sommige vergelijken de huidige periode met 75 jaar geleden.

Anno 2020 in maart, werd de Lockdown in Nederland ingesteld vanwege het Corona virus. Nederlanders begonnen massaal voedsel in te slaan. Stapels pakken wc-papier in winkelkarretjes werd het hamster product van deze ‘crisis’.

Enkele weken waren de schappen in supermarkten leger en werd er door de logistieke medewerkers en vakkenvullers hard gewerkt om het weer aan te vullen.

Het voedsel was er gewoon. Voedselbonnen waren, uiteraard, niet meer nodig. Ook aan geld was er geen gebrek. En toch werd men door elkaar en de vele media aandacht opgehitst om ook mee te doen met het hamsteren. Albert Hein is gelijk daarna gestopt met zijn bekende Hamster reclames.

Wederopbouw
Koningin Wilhelmina arriveerde weer in Nederland vanuit London. Er moest een nieuwe regering gevormd worden. De economie moest opnieuw opgebouwd worden.

De wederopbouw na 1945 betekende letterlijk opbouw en herstellen van huizen, scholen, kerken, bedrijfspanden, fabrieken, infrastructuur met bruggen en tunnels etc.

Mensen moesten weer een eigen plek zien te vinden en hun leven opbouwen en werk zien te vinden.

Auschwitz-Birkenau

Holocaust overlevenden, arbeidseinsatz werkers, verzetsstrijders kwamen terug van de Werk- en Vernietigingskampen.

Familie en vrienden terugvinden. “Leven ze nog of … ? Hoe vind ik ze weer terug?” Gsm, email en social media waren er toen niet.

Men moest bedenken hoe men omging met teruggekomen Joden. Wat ik persoonlijk door de Nederlandse regering en hulpinstanties behoorlijk onbeschoft vindt; zij werden vaak aan hun lot overgelaten, hun huizen waren door andere ingenomen en terug krijgen zat er vaak niet in. Een tegemoetkoming in kosten en overheidssteun was er nauwelijks. Goedwillende personen probeerde zo goed als het kon levensmiddelen, producten en meubels op te halen en af te staan.
Wilhelmina sprak bijna niet over wat de Joden is overkomen. Niet tijdens haar ballingschap in London via Radio Oranje en de periode na de oorlog terug in Nederland.

Koning Willem Alexander op de Dag 4 mei 2020 – Nationaal Comite 4 en 5 mei

Hulde aan Koning Willem-Alexander voor zijn indrukwekkende speech op een lege Dam op 4 mei 2020: Nationale Dodenherdenking
“Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.”

Medeplichtigen zoals NSB-ers moesten vervolgd en berecht worden. In het Duitse Neurenberg werd het proces van de eeuw voorbereid met 24 verdachten van het Nazi Regime. Bijvoorbeeld Herman Göring (Obercommando der Luftwaffe + Benoemd opvolger van Hitler), Rudolf Hess (Plaatsvervanger van Hitler) en Arthur Seyss-Inquart (Rijkscommissaris over Nederland). Herman Göring pleegde zelfmoord op de dag van de executies.

Nu … Corona versoepelingen
Toen de lockdown in maart begon werden er steunpakketten door de Overheid geregeld. Tuurlijk zitten er allerlei haken en ogen aan en komt niet iedereen in aanmerking. Maar over het algemeen zijn er tegemoetkomingen en neemt de regering zijn verantwoordelijkheid.

Op dit moment probeert Nederland de draad weer op te pakken, terwijl Corona nog niet is verdreven.

Zonder nadenken en bewust afstand te houden kunnen wij nu niet gaan en staan waar wij willen. Wij hebben vrijheid in het land, maar leren wel dat dit niet vanzelfsprekend is.

Geen oorlog, geen wapens, onderduiken, tanks op straat, kapotte huizen, soldaten op straat … Maar wel doden en zieken.

Toch denk ik dat wij met alle Corona maatregelen niet mogen klagen in vergelijking met toen. Ja, het is moeilijk om afstand te houden en geen genegenheid met naasten te hebben, maar realiseer je hoe het toen was…

Hoe bizar dat 75 jaar bevrijding zo gevierd moet worden in 2020. Er stonden zoveel evenementen vol eerbetoon gepland. De financiële klap is groot, maar wij gaan door!

Oud Hollands Entertainment had veel staan en wat hadden wij het graag uitgevoerd. Het is altijd een eer om soldaten van toen en overige veteranen van nu te zien en te spreken.

Ik lees ontzettend veel over de 2e Wereld Oorlog, bezoek veel musea, bekijk alle films, series en documentaires, bekijk websites, volg elke dag het NOS Bevrijdingsjournaal online en op tv als sinds D-Day 2019.

Respecteer de 1,5 meter afstandsregel
Als we door de 1,5 meter afstand te respecteren, handhaven en waarderen de maatschappij weer open kunnen gooien dan moeten we ons daar massaal aan houden. Zo zorgen we ook met z’n allen dat we mogelijk een 2e golf met besmettingen en doden kunnen voorkomen, of in ieder geval klein houden.

Als dat op dit moment onze enige opoffering is, dan mogen we in vergelijking met de oorlogsjaren daar toch niet over klagen?

Een gedachte over “75 jaar na de 2e Wereld Oorlog bevrijding … versus … nu met Corona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s